2016. január 27., szerda

A karácsony eredete és jelképeinek története


A nagy jelentőséggel bíró téli ünnep minden nyelvben más és más nevet kapott.
A magyar Karácsony szó jelentése szláv eredetű, a szláv korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelent. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre.



Ugyanígy az angol Christmas Jézus Krisztus nevére utal. Ezzel szemben a német Weihnacht és a holland kertmise szent éjt jelent, tehát a szavak jelentése egyházi eredetű. A francia Noel, az olasz natale, a spanyol navidad, valamint a walesi nadoling a latin Natalis szóból erednek, melynek jelentése születés. A karácsony megnevezésére létezik még a skandináv Jul kifejezés. Nem lehet tudni pontosan mit jelenthetett, de nagy valószínűséggel a télnek azt a szakaszát, amelyet ma is a téli ünnep időszakának tekintünk.

A történet

Mindenki ismeri a Karácsony vallási eredetét, hisz napjainkban a legelterjedtebb magyarázata az ünnepnek. Tekintsük át röviden miről is szól.

Körülbelül kétezer évvel ezelőtt élt Izráel egyik városában Názáretben egy Mária nevű lány. Egyik éjjel megjelent előtte Gábriel arkangyal és tudtára adta, hogy hamarosan gyermeke fog születni, aki Istennek fia lesz. Mária megijedt, hiszen nem értette, milyen tervei vannak Istennek vele, de az angyal megnyugtatta, mondván, hogy ez így helyes, ennek így kell lennie.

Máriát nemsokára feleségül vette József. Népszámlálás céljából a családnak el kellett hagynia Názáretet és a Jeruzsálemhez közeli Betlehembe mentek. Amikor megérkeztek Betlehembe, sehol sem találtak helyet, és mivel Mária érezte, hogy közeleg a szülés ideje, egy istállóba húzódtak be. Így született meg a kis Jézus, akit a jászolba fektettek.

A közeli mezőn lévő pásztorokat egy angyal értesítette Isten fiának születéséről. A pásztorok elindultak, hogy megcsodálják a kisfiút.

Eközben három bölcs is útnak indult. Számukra a betlehemi csillag jelezte az Úr Jézus születését és azt a helyet, ahol megtalálhatják az újszülöttet.

A pásztorok a bölcsekkel együtt rátaláltak a szent családra, térdre borultak előttük és ajándékkal halmozták el őket.

Az ünnep keletkezése

Az ünnep 325 és 335 között keletkezett Rómában. Célja az volt, hogy lezárja a Jézus Krisztussal kapcsolatos vitákat és népszerűsítse a niceai zsinat határozatát, amely szerint Jézus Isten és ember egy személyben. Az ünnep napjának kiválasztása sok problémát okozott, mivel ebben az időben számos nézet létezett Jézus születésének időpontját illetően. Egyesek szerint 20-án, mások szerint április 18-án vagy 19-én, ismét mások szerint November 25-én vagy január 6-án született Jézus. A választás mégis December 25-ére esett, hogy ellensúlyozzák a “Sol invictis” (legyőzhetetlen nap) pogány ünnepét. Így bevezették Krisztusnak a “Sol Salutisnak” (az üdvösség napjának) ünnepét. Jézus születésének ünnepe új tartalmat kapott és a húsvéti böjthöz hasonlóan, előkészületi időt csatoltak az ünnephez (lásd Advent).

Jelképek

Angyal

A Karácsonynak számos ünnephez hasonlóan vannak jelképei, például az angyalok. Az angyalok, a Bibliában az Úr küldötteként keresik fel az embereket. A keresztény művészet az angyalokat kezdettől fogva férfiként jelenítette meg, antik római viseletben. Eleinte az angyalok nem viseltek szárnyakat, a IV. századtól jelennek meg a szárnyas angyalok, majd a késő reneszánsztól a szárny ismét eltűnik a vállukról. Az angyalok fejedelmei a hét arkangyal, a három legnépszerűbb: Mikhaél, Gábriel, Rafael. Mikhaél az ítélkező, a gonosz legyőzője, a mennyei seregek vezére, a középkor harcias szentje. Névnapja szeptember 29-én van, az őszpontot vigyázza. Gábriel a hírhozó. Névnapja március 24-én van, a tavaszpontot vigyázza. Ráfael a gyógyító és az őrangyalok között az első.

Gyertya

A Biblia alapján a Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma, a keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya a szentháromságot testesíti meg a láng, a kanóc és a viasz egysége folytán. A magyar néphit úgy mondja, hogy a mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, ameddig az lángol, addig él az ember. A gyertya végigkíséri az embert az életen, a keresztelő alkalmával épp oly jelentős, szimbolikus szerepet játszik, akárcsak a születésnapi tortán, a haldokló mellett vagy a ravatalnál.

Hogyan ünneplik a Karácsonyt világszerte?

Általában mindenhol december 25-én kezdődik a Karácsony ünnepe, bár vannak olyan keresztény vallások is, ahol január 6-án ünneplik a Karácsonyt. Az alábbiakban a ma.hu alapján összeállítottuk, hogyan ünnepelnek különböző országokban.

Írország

A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak a számára.

Spanyolország

Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Belgium

A gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka.

Mexikó

Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Norvégia

Karácsonyeste csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok - kéz a kézben - körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Kenya

Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Svédország

Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

Anglia

A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Olaszország

Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő új évben.

Ausztria

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Libanon

A családok karácsony előtt egy hónappal gabona magvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. A barlang Jézus születésének helyszínére utal.

Franciaország

A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

Németország

A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Új-Zéland

A karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban, vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Dél-Afrika

Itt is nyáron van karácsony. A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben rendszerint valami ennivaló finomság van.

Finnország

A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Ukrajna

A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van Hópehely leány is, aki ezüst kék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.


Ausztrália

A Mikulás "szánját" nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Csehország

Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Lettország

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Portugália

Az ajándékok a tűzhely mellett felsorakoztatott cipőkbe kerülnek. Az ünnepi vacsora: sózott, szárított tőkehal burgonyával.

Svájc

Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.

Amerikai Egyesült Államok


Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz.

Semmelweis nap

Hálás gondolatok egy magyar orvosról,
                akire ma az anyák megmentőjeként emlékezünk.


Amikor ezt a cikket kezdtem el írni, mindvégig arra törekedtem, hogy tárgyilagos beszámolót írjak, de lehetetlen érzelmi viszonyulások nélkül írni egy olyan nagy, de annál szerényebb emberről, mint amilyen Semmelweis Fülöp Ignác volt.



Az anyák megmentője 1818. július 1-jén látja meg a napvilágot, egy jómódú, polgári családban. Édesapjának, Semmelweis Józsefnek jól menő fűszerüzlete volt, édesanyja Müller Teréz kocsigyártó családból származott. Ignác az ötödik gyermek a tíz testvér közül.

A középiskolát a székesfehérvári Ciszterci Gimnáziumban és a budai Egyetemi Királyi Katolikus Gimnáziumban járta ki.
Egyetemi tanulmányait 1837 őszén a bécsi jogi fakultáson kezdte, majd még abban a tanévben átiratkozott az orvosi karra.
1844. május 21-én Bécsben kapta meg orvosdoktori diplomáját, majd sebész- és szülészmesteri oklevelet szerzett, 1846-ban. Ezután rögtön tanársegédi állást kapott Klein professzor szülészeti klinikáján, a bécsi közkórházban. Semmelweiset megdöbbenti a gyermekágyi lázban szülő nők magas halálozási aránya. Szenvedélyesen kutatja az okokat.
1847-ben barátja, és kollégája Kolletschka Professzor egy boncolás közben megvágja magát, és vérmérgezésben meghal. Ezen eltöprengve még az év márciusában felismerte, hogy az a betegség, amely barátja halálát okozta és az, amelyet gyermekágyi láz néven ismertek, azonosak.

Semmelweis első megállapítása az volt, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a kézen a boncolás utáni hullaszagot. A későbbi összefüggésre ennek alkalmazása közben jött rá. Ekkoriban a kórokozó baktériumokat még nem ismerték, ám ez nem akadályozta meg a klórt abban, hogy a kézre tapadt baktériumokat is megölje. Szinte ismeretlen magyar szülészként csak szélmalomharcot tudott folytatni a kor tekintélyes, és különböző (ma már bizonyítottan téves) elméleteket hirdető szülészeivel szemben. Mind gyakorlatával, mind írásaiban próbálta terjeszteni nézeteit, de sajnos az orvostársadalom nem vett róla tudomást.

Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak az I. számú klinika szülészeti osztályára, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés eme speciális fajtája harmadannyi esetben fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló II. számú klinikán, mint az orvosokén. Az orvosok személyes sértésnek vették, hogy ők fertőzik meg az anyákat, ezért nézeteit csak még lassabban, és még nagyobb ellenállással terjeszthette.



1849. március 20-án Semmelweis tanársegédi megbízatása lejárt, és nem hosszabbították meg bécsi szerződését. Így 1850 októberében hazatért és 1851-től tiszteletbeli osztályvezető főorvosként irányította a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályát.
Június 1-jén, a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban frigyre lépett a 19 éves Weidenhofer Máriával.
Semmelweis hamarosan leköszönt a szülészeti osztály vezetéséről, ahol hat év alatt egy százalék alá szorította módszerével a gyermekágyi láz halandóságát.

Anélkül, hogy korában ismeretes lett volna a fertőző betegségek kóroktana, és azok emlős fajok között lehetséges átvitele, állatkísérleteket folytatott. Korszakalkotó módon vett kilenc házinyulat, majd a gyermekágyi lázban elhunytaktól vett szövetkaparékkal megfertőzte őket. Mind a kilenc állat a betegség jellemző tüneteivel elhullott. Ezzel megcáfolta a kór okainak „tudományos magyarázatait” (miazmák, meteorológiai, csillagászati körülmények stb.). Semmelweis így úttörője volt a kísérleti kóroktan megalapításának is. Munkásságát élete során nem ismerték el, egész élete egy küzdelem volt az orvostársadalommal.
Halálának körülményeit misztikum övezi.
A ma elfogadott diagnózist Benedek István fogalmazta meg Semmelweisről, a (Paralysis progressiva) kimondása miatt sokat támadott könyveiben és szakcikkeiben. A legújabb orvostörténeti kutatások is az ő megállapításának helyességét igazolták. A vérmérgezéses teóriát, vagy hogy Semmelweis halálát valamilyen vele szembeni összeesküvés okozta volna, messzemenően cáfolják az új, alapos, levéltári kutatásra, a korabeli dokumentumokra épülő vizsgálatok is, bár a közkedvelt verzió szerint Semmelweis abban a betegségben hunyt el, ami ellen egész életében küzdött.

 1891-ben földi maradványait neje hazahozatta a Kerepesi temetőbe, a családi sírboltba. 1894-ben díszes, saját sírhelyet kapott.








És, hogy hogyan tekintett Semmelweis saját magára?
„Gyilkoltam - jóhiszeműen tettem, de gyilkoltam - meg akartam menteni a gondjaimra bízott szülő nőket. Azt hittem, minél szorgalmasabban boncolok, annál inkább rájövök a titkos okra, mely megöli őket. Ezért boncoltam, s az ujjamon tapadó hullaméreggel öltem meg őket. De most rájöttem arra, hogy a fertőzést a vizsgáló ujjon tapadó szenny viszi be a szülő nő szervezetébe. Ezt tudtára adtam az egész világnak, és aki ezek után nem takarítja le a szennyet ujjáról, mielőtt vizsgál, az tudatosan és bűnösen gyilkol" – emlékezett később az orvos.


Megemlékezésünkkel, szerény kis műsorunkkal tiszteletünket fejeztük ki Semmelweis előtt, aki magyar férfi, orvos és a fertőtlenítő kézmosás hirdetője volt. Aki, azon túl, hogy az anyák megmentőjeként büszke rá minden magyar ember, iskolánk névadója is.

Gólyahét

Gólyahét

Az idei évben több program várta a jövendő 9. évfolyamosokat. A programok szervezője a 10.C osztály volt. 2015 októberében került megrendezésre, pontosan október 12-től 16-ig.

A 9. évfolyam összes osztálya húzott egy mesét, amelyből egy kiválasztott karakternek be kellett öltözni és egy zeneszámot, amelyre az utolsó napon egy rövid koreográfiát kellett előadniuk.


Az első napon sor került a beöltözésre, ami osztályonként más-más témát jelentett. A gólyák a tornateremben vonultak körbe beöltözve, a jelmezeiket pontozták és ezután letették a gólyaesküt. A témák,amelyek szerint a 9. évfolyam beöltözött a következőek voltak: Hófehérke, Ali baba és a 40 rabló, A dzsungel könyve, A hupikék törpikék, és volt olyan osztály is, akiknek pizsamát kellett felvenniük.


A gólyahét második napján a kilencedikeseknek meg kellett mutatniuk a táncukat, amelyet a kihúzott számra alapozva találtak ki.

Az utolsó és egyben harmadik napon a gólyáknak egy vetélkedőt találtak ki. Többféle versenyszám is volt, mint például karaoke, palacsintaevő verseny vagy rövid előadást kellett kitalálni pár eszközzel. A gólyahét végét az eredményhirdetés zárta. Az öt osztály pontszámai alapján döntötték el, hogy ki lett a nyertes.

Az öt osztály pontszámai a következők voltak:
    ·       9.A: 64 pont
    ·       9.B: 58 pont
    ·       9.C: 38 pont
    ·       9.D: 64 pont
    ·       9.E: 54 pont

A nyertesek jutalma, hogy a leendő 9. évfolyamnak állíthat össze különböző furfangos feladatokat jövőre, kap két tortát, és megkapják a gólyát . Az idei gólyahetet a 10.C osztály szervezte.

2016. január 24., vasárnap

Életképek - Kis Emma

„Mert ha már elmentél, csak a képek maradnak, és a Rád gondolok”

A pillanat műve. Ahogyan érintkezünk. Ahogy az ujjhegyeink összeérnek, majd elengedik egymást.

Te víz vagy, örökkön nyugodt, a lassan medret mosó. Én tűz, vad és szenvedélyes, a szűnni nem akaró

belső tombolás. Te föld vagy, a higgadt, otthonra talált. Én levegő vagyok, soha meg nem pihenek, soha

nem tudok egy helyen megmaradni.

Az, hogy merre tartunk… Egyszerre szét és össze. Hol a testemhez, hol a lelkemhez vagy közelebb…

Amikor velem vagy, az izmaim megfeszülnek. Hevesebben veszek levegőt, és mámoros leszek, könnyed

és boldog. De amikor távol vagy, a lelkem megfájdul. Érzem, ahogy összeszorul a gyomrom, ahogy

megsajdul a lényem és elárasztod a gondolataimat. Amikor messze vagy, olyankor érzem a hiányod, a

szűnni nem akarót.

És élünk. Hol egymással. Hol egymás mellett. Hol együtt. Hol egymás nélkül… Olyankor rossz

nagyon.

Darabjaimra szedsz, majd újra összeraksz. Hozzád tartozom, a bordádból lettem, és sárból, Isten

formázta anyag. És mégis, emberiek vagyunk, bűnösök, gyarlók és esendőek.

Mások vagyunk. Vénusz és Mars, Nap és Hold. És ugyanolyanok, két csepp víz egyazon tengerben.

Két lélek a földön. Két elveszett lény a világon, akik csak egymásban találnak magukra. Ilyenek vagyunk.

Lényünket megtagadni lehetetlen.

Én keresztény vagyok, te ateista. Én az örök életet, te a pillanat örökkévalóját vallod. Hiszed a

jelent, én hiszem az állandót. Te a tudomány embere vagy, én a művészeté. Még szerencse, hogy

egyikünk sem ért a számokhoz, kivéve, ha pénzről van szó…

Mi sosem változunk. Vagy csak nagyon ritkán, olyankor is csak

keveset, szinte alig.

A pillanat műve. Ahogyan érintkezünk. Ahogy az ujjhegyeink

összeérnek, majd elengedik egymást. Egy pillanat csupán, amíg

behunyom, majd kinyitom a szemem. Amíg rád, amíg ránk

gondolok.



   

Dönteni nem jog, kötelesség - Kis Emma



Képzeld el, hogy a csésze, amelyet az előbb letettél az asztalra, a kezed nyomán

leverődik az asztalról és darabjaira hullik. Amikor össze akarod szedni, megvágod

a kezed, és élénkvörösen csillogó nedű cseppen a szilánkokra. Képzeld el, hogy

vissza tudod fordítani az időt. Ugye, sokkal figyelmesebb lennél. Nem ejtenéd el a

csészét, nem vágnád meg az ujjad, nem kellene visszamenned az időben.

Most azt képzeld el, hogy tíz évet előre mehetsz az időben. Tételezzük fel, hogy

hajléktalan lettél. Csupán azért, mert egyetlen egy rossz döntést hoztál és ez

kártyavárként rombolta össze az életed.

Gondold el, hogy csupán annyi történt, hogy elloptál egy nyakláncot. Először nem

buktál le. Izgalmas, és új világba kerültél. Érezted a hatalmat, a pénzt. 19 évesen

tied volt a világ. Bomlottak utánad a nők, márkás holmikban járkáltál, autóülés

volt a feneked alatt, sosem szenvedtél hiányt semmiben. Tetszett neked a könnyű

pénzszerzési lehetőség- De egyre kapzsibb, egyre mohóbb lettél. Egyre nagyobb

tétekkel játszottál. Kisebb bolti rablások, majd a bankrablások.

Lebuktál. Elkaptak. Bevarrtak. Pár hete engedtek ki. A lakásodat elárverezték az

értéktárgyaiddal együtt. És most nincstelen vagy. Fázol. Éhezel. Még megfürdeni

sincs lehetőséged. Na, milyen érzés?

Újabb tíz év múlva még rosszabb állapotban találod magad. Hajnalodik. A

szürkületben csak annyit látni, valaki harsányan nótázik. Jó kedved van. Már az

ötödik kisüveges üdítődet fogyasztottad el, pedig még nem múlt el hat harminc

sem. Extázisban vagy. Az emberek megvetnek és elkerülnek. De ez téged nem

bánt. Közömbös vagy a környezeted iránt. Teszel mások véleményére. Mit tudják

ők, milyen kemény is az utcai élet. Büdös vagy és koszos. Arcodon mélyek a

barázdák. Megviselt arc a tied. Nyomát őrzi minden mosolyodnak, szemöldök

felhúzásodnak, homlokráncolásodnak. A tüdődet megviselte a földről

összekaparászott dohány, a májadat az olcsó alkohol, a gyomrodat az éhezés, na

és a lelked? Hogy érzed magad most?

Még tíz év. Kimondani is fájdalmas. Milyen sovány lettél. Harminckilenc éves vagy,

de ötvenkilencnek nézel ki. A szemeid szomorúak, az elméd fáradt. Csak ülsz ott,

azon a kis padon, amin még elnyújtózni sem tudsz. Szorongsz és töprengsz.

Nemhogy jövőd, jelened sincsen. Nézed az elsétáló boldog családokat és azon

merengsz, milyen feleséged lett volna és hány gyermeked születik. Hogy lányod

lett volna, vagy fiad. A köhögésed mélyről hozza fel a váladékot. Vért köpsz az

utca egyik sarkába. Másképp is alakulhatott volna az életed… neked nem adatott

meg. Összekuporodsz a padon. Egyre csak erősödik a szél. Hideg telet hirdetnek az

Összeszorítod a szemed, ahogy csak tudod, és erősen koncentrálsz arra, hogy ez

sohasem történt meg veled, hogy ez csak egy rossz álom volt. Arra gondolsz, hogy

másképp csinálnád, hogy jobb ember lennél.

Képzeld el, hogy újra 19 éves vagy.

Képzeld el, hogy mindent másképp csinálhatsz. Képzeld el, hogy a saját sorsodat

te irányítod. Nem hibáztathatod Istent, a sorsot, a szüleidet, a barátaidat, mert a

könyved lapjait egyedül te tudod teleírni.

Képzeld el, hogy ember vagy.

Képzeld el, hogy van öntudatod, vannak gondolataid. Hát nem ez az igazi hatalom?

A sorsod te irányítod.

Te döntesz önmagadról.

Na?